Zdrowe Jedzonko
Przygotowałam dla Was prościutki foodbook:
Śniadanie:
Najważniejszy posiłek, który musi dostarczyć nam energii na wiele godzin. Zwracam uwagę na toc by było bardzo pożywne. Szczególnie lubię wszelkiego rodzaju koktajle. A tutaj dla Was przepis mojego ulubionego:
Zielony koktajl z selerem naciowym
Składniki:
2 banany
Pół awokado
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka domowego masła z orzechów nerkowca i orzechów włoskich
1/4 szklanki wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka jagód goji
1 łyżeczka oleju kokosowego
garść orzechów nerkowca
Drugie śniadanie:
Po pożywnym śniadaniu nie jestem raczej szybko głodna, więc jeśli chodzi o drugie śniadanie stawiam głównie na owoce.
Obiad:
Jeśli chodzi o ten posiłek to bardzo lubię eksperymentować. Jem to na co mam w danym dniu ochotę. Dzisiaj zdecydowałam się na indyka w sosie szpinakowym. Składniki na jedną porcję: Pierś z indyka - ok. 100g
Składniki:
Szpinak świeży - 2 garści
Jogurt grecki - 2 łyżki
Czosnek - ząbek
Olej rzepakowy - łyżka
Sól, pieprz, słodka papryka. Do tego postawiłam na kalafior i pieczone ziemniaczki w ziołach.
Podwieczorek:
Nie będę kłamać- uwielbiam słodkości. Dzisiaj zdecydowanie miałam ochotę na coś czekoladowego- błyskawiczny czekoladowy deser. Składniki na 4 porcje: jogurt naturalny - 200g
Składniki:
Mleko - 1/4 szklanki
Banan - 2 sztuki
Gorzkie kakao - 5 łyżeczek
Żelatyna - 3 płaskie łyżeczki
Gorąca woda - 1/3 szklanki
Posypcie orzechami, wiórkami kokosowymi i daktylami- obiecuje, że smakuje niesamowicie.
Kolacja:
Tutaj zazwyczaj stawiam na zwykłe kanapki na pełnoziarnisty chlebie. Składniki dopieram w zależności od tego na co mam ochotę:)